Минулого місяця інфляція в Україні пришвидшилася до 15,9% у річному вимірі. У травні ціни зросли на 1,3%. Це вище за прогнози Національного банку, оприлюднені у квітневому інфляційному звіті.
Як пояснили у НБУ, ключовим чинником відхилення стали дорожчі сирі продукти харчування — через несприятливу погоду навесні та активний експорт. Втім, фундаментальний інфляційний тиск виявився трохи слабшим, ніж очікувалося, хоча все одно залишався значним через високий споживчий попит і зростання витрат бізнесу.
Найбільше здорожчали сирі продукти: м’ясо, яйця, молочні вироби, фрукти, ягоди й овочі. Ціни зростали на тлі скорочення поголів’я худоби, високих виробничих витрат і затримки врожаю через заморозки. Загалом у річному вимірі ціни на сирі продукти зросли на 26,4%. Також прискорилося подорожчання риби, круп, борошна та соняшникової олії.
Базова інфляція у травні сягнула 12,3%. Значно зросли ціни на оброблені харчові продукти, зокрема на хліб, м’ясні вироби, деякі види молочної продукції й напої. Зростання пояснюється подорожчанням сировини й оплатою праці.
Непродовольчі товари подорожчали на 3,8% у річному вимірі. Ціни на послуги залишалися стабільно високими — 14,6%, зокрема через збільшення зарплат у сфері обслуговування та високий попит.
Вартість підакцизної продукції, особливо тютюну, зростала швидше через зміни в оподаткуванні та зусилля з детінізації ринку. Натомість темпи зростання цін на пальне сповільнилися до 1,2%, що пояснюється здешевленням імпорту, надлишком дизпалива та автогазу, а також конкуренцією на ринку бензину.
Національний банк очікує, що травневий показник став піковим для інфляції у 2025 році. Надалі її зростання має сповільнитися завдяки надходженню нового врожаю, стабільнішій ситуації в енергетиці, нижчих світових цінах на нафту, слабшому зовнішньому ціновому тиску і впливу монетарної політики.
Нагадаємо – декілька днів тому правління Національного банку України ухвалило рішення знизити облікову ставку з 13,5% до 13% із 14 червня 2024 року. Рішення прийнято на тлі стриманих показників інфляції, поліпшення інфляційних очікувань та балансу ризиків для подальшої інфляційної динаміки.