Інфляція в Україні продовжує уповільнюватися, про це інформує Національний банк України. У жовтні інфляція знизилася до 10,9% проти майже 16% у травні. Як наголошують у пресслужбі НБУ, динаміка відповідає прогнозам регулятора, який очікував поступове зниження темпів зростання цін після середини року.
На уповільнення інфляції вплинули сезонні чинники, зокрема нові врожаї. Овочі цього року значно дешевші, ніж торік. Суттєву роль відіграли й заходи НБУ для підтримання привабливості гривневих заощаджень: українці відкривають депозити у гривні та інвестують у гривневі ОВДП. Тож попит на валюту залишається помірним, а тиск на курс і ціни – меншим.
За прогнозом НБУ, наприкінці 2025 року інфляція знизиться нижче 10%, у 2026-му – буде меншою за 7%, а надалі прямуватиме до нашої цілі ‒ 5%.
Водночас уповільнення інфляції не означає зниження цін. Деякі категорії товарів навпаки подорожчали — зокрема м’ясо, яйця та фрукти. Натомість борщовий набір, цукор та оливкова олія стали дешевшими. Окремо зазначається, що комунальні тарифи залишалися незмінними. У середньому типовий споживчий кошик в Україні за рік подорожчав на 10,9%.
Нагадаємо – як повідомили у Державній службі статистики, споживчі ціни за жовтень зросли на 0,9% порівняно з вереснем, а базова інфляція становила 10,2% у річному вимірі та 0,6% у місячному. Річний показник інфляції в Україні у вересні 2025 року знизився на 1,3% порівняно з серпнем.

